Altele

Fiecare cu meseria lui

                              Ce nu-mi place mie la societatea asta este obiceiul tuturor romanilor de a face si de a se pricepe la orice. La noi cine-i tamplar  pune si gresie, leaga si fire la instalatia electrica ba chiar iti repara si masina. Cine-i bucatar este si tinichigiu sau chiar dealer de masini second hand. Cine-i fost condamnat stie legea la perfectie- da lectii oricui- dar tot recidiveaza si ajunge la puscarie. In plus toti, bai frate chiar toti si aici ma includ si pe mine ne pricepem la fotbal si la politica si nu stam sa dormim pe noi, tipam si urlam solutiile pe care doar noi le avem si care ar fi trebuit puse in practica de factorii decizionali.

                     Acest val al priceputilor este intretinut si la locul de munca unde patronul te pune sa fii gestionar, dar si responsabil cu deratizarea si curatenia, ba sa repari si prizele atunci cand e nevoie si sa fii si hamal sa cari marfa in magazin. Tot patronul te pune daca esti tractorist, sa repari utilajele folosind sudura si chiar sa faci paza la utilaje pe timpul noptii in cazul in care nu are stana si nu te pune sa mulgi oile.

                               La mine la serviciu sunt reguli stricte – nu ai voie sa faci nimic mai mult decat ceea ce este in fisa postului, iar daca faci si te accidentezi esti cu siguranta unicul vinovat fara a se tine cont de faptul ca ceea ce faci tu era obligatoriu pentru a continua activitatea specifica si era o activitate neacoperita din punct de vedere al executarii ei de nimeni si as enumera aici inlocuirea unui bec, schimbarea unei prize.
Astazi stateam de vorba la telefon cu un amic, angajat la o firma de publicitate din Bucuresti si din vorba in vorba ne-am tot intins pana cand a trecut mai bine de 10 de minute. Eu stiind ca de obicei nu sta atat de mult la telefon in timpul serviciului l-am intrebat:
– Mihai, dar tu nu ai treaba ?
– Aveam, dar nu mai am tus la multifunctionala!
– Pai ce stai, schimba cartusul sau incarca-l!
– Bai, dar unde te crezi? Fiecare face ceea ce stie si doar asa activitatea merge corect. Firma mea are contract cu un service multifunctionale Bucuresti si au fost chemati profesionistii sa nu riscam sa stricam noi multifunctionala si societatea noastra sa piarda mai mult. Asa se lucreaza in lumea civilizata si asa trebuie sa fie oriunde ca doar nu putem fi toti specialisti in mentenanta. Conform contractului incheiat beneficiem de sistem de service total asigurat lunar.
Am realizat ca inca mai sunt sanse sa devenim o societate normala pentru ca schimbarea vine de la centru !