Concurs

Evoluția implantului dentar !

         În anul 1970, Prof. brazilian Amadeo Bobbio, a studiat un fragment mandibulă descoperit în urma unor săpături arheologice realizate la un sit arheologic maiaș din Honduras, stabilind că datează din anul 600 I.C.  . S-a stabilit că mandibula aparținea unei femei tinere (20 de ani), care prezenta la nivelul incisivilor inferiori trei inserții care înlocuiau incisivii. Cu ajutorul radiografiei moderne au fost  realizate o serie de imagini în care s-a observat clar formarea de substanță osoasă de jur împrejurul a două inserții, fapt ce l-a condus la concluzia ca acestea ar fi fost introduse în timpul vieții femeii și nu ulterior.

        Conform descoperirilor  Prof.Dr.Per-Ingvar Branemark cunoscut ca fiind “părintele implantologiei moderne”  a efectuat în anul 1952 un experiment prin care a constatat că o piesă de titan introdusă unui iepure pentru corectarea anumitor deficiențe, nu a putut fi îndepartată după o anumită perioadă de timp, deoarece în jurul ei se formase substanță osoasă. In urma studiilor microscopice realizate la nivelul interfeței os-implant, Prof. Branemarck a denumit procesul  “osteointegrare” și a văzut aplicabilitatea sa și în domeniul implantologiei dentare. Astfel, în anul 1965, pe cand era profesor de anatomie la Universitatea Gothenburg din Suedia, Prof. Branemarck introduce primul implant dentar din titan compatriotului sau Gosta Larsson (care prezenta lipsa dinților și care a devenit primul pacient din lume ce a primit un implant dentar de titan). Deși în aceea perioadă, lumea medicală dentară avea rezerve și domeniul implantologiei dentare era privit cu scepticism, în anul 1982, la Toronto, Prof. Branemarck prezintă rezultatele a 15 ani de studii făcute în domeniul implantologiei, a descoperirii și a aplicabilității procesului de osteointegrare, precum si a biocompatibilitatii materialelor folosite în raport cu structurile osoase ceesa ce i-a adus recunoașterea internațională.

      Acestea au fost începuturile, dar evoluția implantologiei poate fi ușor descoperită la Clinica stomatologică din București unde beneficiind de cele mai bune noi tehnologii în condițiile unui profesionalism exemplar al cadrelor medicale oricare persoană poate primi cel mai bun implant dentar și își poate recăpăta zâmbetul și încrederea în sine!

       ….. te tratează regește !