Din Focşani

Ziua Mondiala a Donatorului de sange!

Ziua de 14 iunie a fost aleasa sa marcheze ziua dedicata Donatorului de Sange si prin stabilirea acestei zile de sărbătoare s-a urmărit oferirea unui omagiu donatorilor voluntari și implicit creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge, lichid vital pentru pacienții care văd în punga de sânge transfuzabil șansa unei noi zi de viață.

Am mai spus și voi mai spune că susțin în orice împrejurări donarea de sânge întrucât consider că este cel mai simplu mod prin care oamenii pot face o importantă  faptă bună pentru semenii lor si avand deja 16 donari, cred ca am voie sa incurajez si alte persoane sa devina donatori aducandu.le argumentul suprem ca nu e niciun pericol pentru sanatatea donatorului, ci implica beneficii prin intinerirea sangelui cu sange nou produs.

Din sangele donat, aprox 450ml, se extrag elementele care pot salva  trei vieti,:

sursa internet

  •  Celulele roșii ( hematiile ) pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile ( înghețate pot fi păstrate până la maxim 10 ani, dar  costurile sunt prea mari pe timp îndelungat ) și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
  • Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
  • Plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.

Conform legii donatorul de sange are dreptul la un set de analize medicale, 7 tichete valorice de 9 lei fiecare ( valoarea poate creste pe viitor ), zi liberă de la serviciu/școală,  cheltuielile de transport din ziua donării vor fi decontate sau abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o lună in cazul in care donatorul locuieste in orasul unde este Centrul de Transfuzii.

Suntem atat de multi oameni sanatosi pe strazi si ne vedem de activitatile noastre incat uitam ca spitalele sunt pline cu oameni aflati in suferinta, oameni care vad in punga de sange transfuzabil sansa unei noi zile de viata, iar eu chiar imi doresc ca prin rotatie cu totii, noi cei fara probleme de sanatate sa donam sangele care oricum ni se recupereaza cantitativ in 48 de ore si calitativ in 14 zile si sa dam o sansa la insanatosire semenilor nostri.

Ajutorul nu poate consta numai in donarea propriu zisa a sangelui, ci si prin incurajarea si sprijinirea activitatilor de donare prin orice mijloace. De exemplu in martie 2015, Clubul Rotary VARANA Focșani a donat Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea trei frigidere cu răcire de minus 40 de grade, pentru menținerea plasmei și un generator pentru care s.au platit fondurile stranse cu ocazia balului de caritate „Lumina Inimilor” din toamna anului 2014. Realizarea acestui proiect benefic societatii si destul de costisitor, 22 de mii de euro, nu poate fi decat un nou prilej prin care sa salutam si sa felicitam membrii acestui club creat tocmai pentru „cresterea nivelului de sănătate, sprijinirea copiilor talentaţi, îmbunătăţirea calităţii mediului, promovarea culturii, a sportului şi a valorilor fundamentale ale societății„, dupa cum se poate afla de pe site-ul rotary-varana.ro. Astfel fiecare poate aduce in orice mod un avantaj celor angrenati in lupta pentru supravietuire si posibilitati sunt multiple.

Cu speranta ca anul viitor vor fi mai multe persoane care se vor simti sarbatorite pe 14.iunie si tot asa in fiecare an, urez sanatate beneficiarilor sangelui transfuzat!

Cu stima!

dsc_2197