Vand kilometri – Mihai Barbu
Aceasta este prima carte din cele cel putin 14 pe care mi-am propus sa le citesc in acest an calendaristic. Cartea o am de la amicul Stefan Sevastre care a transformat-o in „cartea calatoare”!
Cartea este povestea scrisa intr-un stil neliterar, un stil liber care poate fi atribuit oricarui om normal ca exprimare, dar pe care a avut sansa de a-l pune in practica doar Mihai Barbu, temerarul care a reusit sa „bata” lumea cu Doyle al sau!
Manat de dorinta de a se duce la capatul lumii, Mihai a pregatit expeditia catre Ulan Bator timp indelungat si pentru a-si asigura banii necesari combustibilului a impartit drumul in sectoare de cate 500 de kilometri. Fiecare sector in parte a fost ” cumparat” de un doritor iar Mihai a povestit aventurile sale printr-o scrisoare adresata nominal cumparatorului. In plus din acel sector de 500 de kilometri a adus fiecarui cumparator o pietricica- dovada memorabila si incontestabila a excursiei.
Spusa pe scurt povestea din carte ar suna cam asa : un om si o motocicleta au parcurs in 4 luni 26.000 de kilometri prin 13 tari si contine 43 de scrisori si 500 de imagini deosebit de graitoare care au puterea de a imbraca povestea scrisa ! Totusi nu putem concentra atat de mult pentru ca ar insemna sa uitam de interactiunile cu oamenii de diferite conceptii de la oameni care ajuta dezinteresat calatorul singuratic pana la autoritati ale statelor traversate reprezentate in cel mai negativ mod de angajatii pusi pe spaga si chiar furt la drumul mare.
Pentru mine cartea a avut efectul de a ma purta in aceasta calatorie si de a-l insoti pe Mihai intrucat nu am vazut fotografiile decat in momentul citirii cartii si astfel mi-am pastrat viu interesul pe parcursul intregii lecturi!
Recomand !
ihai Barbu este vânzătorul de kilometri. În 2009, a plecat singur timp de patru luni spre Mongolia, călare pe motocicleta lui, Doyle. Deşi îşi planificase călătoria cu doi ani înainte, Mihai şi-a dat seama înainte să plece că nu i-ar strica nişte bani în plus: 2000 de euro, sumă care i-ar fi asigurat benzina pentru cei 26.000 de kilometri.
Aşa se face că Mihai şi-a împărţit drumul în parcele de câte 500 de kilometri şi, în schimbul a 50 de euro pentru fiecare parcelă vândută, le-a oferit cumpărătorilor: povestea şi fotografiile realizate pe bucata respectivă de drum, numele fiecăruia scris pe un abţibild şi lipit pe parbrizul lui Doyle. Bonus: o pietricică de pe fiecare parcelă. În mai puţin de două săptămâni, toţi kilometrii au fost vânduţi şi, odată demarată călătoria, scrisorile personalizate pentru cei 43 de cumpărători au început să curgă pe Mongolia.ro.
Vând kilometri deschide în premieră pofta cititorilor români pentru literatura de călătorie. Jurnal de drum şi album de fotografie, acest volum înseamnă întâlnirea unuia dintre cei mai valoroşi fotoreporteri români nu doar cu un public înclinat spre aventură, ci şi cu o lume care aşteaptă să fie descoperită.
– See more at: http://www.editura-art.ro/carte/vand-kilometri#sthash.rTLHhHuH.dpuf
ma bucur ca ti-a placut, este o carte pe care o recomand si eu.
as vrea eu cartea , daca tot e calatoare !
felicitari pentru lectura si articol
de cand imi doresc si eu cartea asta… te rogggg… fa sa ajunga si la mine daca tot e calatoare :).
felicitari pentru perseverenta si hotarare. sunt curioasa la ce numar vei ajunge pana la sfarsitul anului. sa tii o lista a cartilor citite. eu asa fac 🙂
Cred ca un om ca el are atat de multe povesti de spus!
Pare foarte frumoasa cartea! Ai fost harnic…:)
la mine a durat cam mult pana am citit intrucat nu aveam decat 20- 25 de minute la 5-6 ore ( in pauza de masa la munca ) insa ar fi fost mai bine sa gasesc 6-7 ore unite si sa calatoresc total !
cartea va merge la Costel si astept cu nerabdare sa vad unde o sa fie redirectionata de acesta !