comunitate

Studenții și gratuitatea la transportul cu trenul…..

Discuții aprinse stârnește proiecția bugetului țării pentru anul 2021. Măsurile de încercare a încadrării în limitele deficitului bugetar aduce atingere multor categorii de persoane. În primul rând bugetarilor care din start vor pierde acele vouchere de 1450 lei destinate serviciilor de turism. Sigur vor urma și alte restricții de ordin financiar care vor viza categoria bugetarilor. S-a anunțat înghețarea salariilor și neacordarea procentelor de creștere salarială convenite în urmă cu 2 ani. Această ultimă creștere salarială vizează strict personalul MAI – polițiști, jandarmi, pompieri. Sindicatele MAI au acceptat în 2018 să nu pună presiune pe buget și au acceptat creșteri procentuale față de cei din învățământ, administrație (deși erau din același minister) justiție, sănătate și aparatul central al demnitarilor care au luat de la început salariile majorate.

Mă voi referi la propunerea de eliminare a gratuității la călătoriile cu trenul pentru studenți!

Călătoriile trebuiau limitate de la bun început între domiciliu și locul unde învață studentul și doar câteva pe an, nu să se plimbe în toată țara. Sau, mai simplu, 24 călătorii gratuite pe an școlar sau calendaristic ținând evidenta clară cu introducerea Cnp-ului….. Restul călătoriilor să fie subvenționate într-un procent atractiv de 20-25%. Asa cum este acum, gratuitate și aglomerație în tren, sunt oameni care cu banii în mână nu pot cumpăra bilete. Aceasta deoarece e trenul rezervat online de studenți care în sezonul estival sau zilele aglomerate au chiar ”orientare”. Se unesc 6-8, deși nu călătoresc, rezervă un compartiment și de fapt sunt doar 2-3 dintre ei care merg, dar vor intimitate chipurile…..Mai sus, eu nu am spus să se ia drepturile, asa că nu m-am luat de studenții neapărați de nimeni. Am propus o situație foarte convenabilă pentru toți factorii implicați, așa cum percep eu mergând zilnic cu trenul…

Soluții…

Guvernul a precizat zilele acestea că măsura acordării reducerii de 50% pentru studenți, o să fie măsura stabilită de lege. Până la urmă le-ar fi prins bine și un număr de călătorii gratuite……
Cu toate acestea, studenții mânați de situația materială precară sigur se angajează part time să procure ceea ce le trebuie. Problema are multe valente și nimeni nu poate avea o părere general valabilă și aplicabilă! Cu drag!

Totuși……. trenurile cred că vor fi evitate pe viitor de studenți și aceștia vor folosi auto proprietate……

Dilemă….

Va fi greu… Să ai bilet pentru Untold de 500 euro și guvernul să te pună să plătești 10 euro diferența până la Cluj…. Greu, banii pentru vreo 5 shaorma cred. Cel mai greu va fi pentru cine este nevoit să plătească subvenția pe transport pentru ca tinerii să vină la mitinguri în Piața Universității. 😀