Sfaturi pentru mutari de mobila
Poate ca bugetul nu iti permite sa angajezi niste profesionisti in mutari de mobila, sau poate decizi ca e o provocare pe care vrei sa o depasesti singur, asa ca decizi sa iti muti mobila singur. Desigur, “singur” e un cuvant nu foarte descriptiv, in cazul asta, pentru ca obiectele de mobilier sunt, de multe ori, grele si deloc usor de manevrat. De fapt, va trebui sa apelezi la inca cineva, ideal inca doua persoane, vei intelege de ce, dupa ce vei citi sfaturile de mai jos.
Inainte de a incepe mutarea, verifica noua locuinta si stabileste unde vor fi pozitionate piesele de mobilier. Vei avea nevoie sa faci niste masuratori ale mobilei si, mai apoi, ale locului unde te muti.
Tine cont, atunci cand decizi amplasarea mobilei in noul spatiu, de pozitiile unde sunt localizate intrerupatoarele pentru lumina, prizele, aplicele, ca sa nu acoperi ce nu iti doresti. Nu vrei sa te apuci adoua oara sa faci mutari de mobila prin casa, dupa ce tocmai ai terminat cu toata treaba. Ia cu tine, deci, atunci cand vizitezi noua locuinta, notitele cu dimensiunile mobilei si o ruleta. Mai trebuie, de asemenea, sa masori si usile care iti vor fi in cale, plus inaltimea eventualelor lustre, ca sa te asiguri ca poti trece mobila in siguranta.
Atunci cand cari impreuna cu inca o persoana, stabiliti de la inceput care parti ale obiectului carat sunt denumite “sus”, “jos”, “fata” si “spate”. E foarte importanta comunicarea, atunci cand ai un obiect greu de carat. De multe ori, unul dintre voi va merge cu spatele, caz in care e util sa existe o a treia persoana, care sa va ghideze. Comunicarea trebuie sa fie clara, evita folosirea indicatiilor de genul “stanga” sau “dreapta”, sau inlocuieste-le cu “stanga ta” si “dreapta ta”. Fii cat mai explicit si eficient in exprimare: “urmeaza o treapta, peste un metru, jumatate, esti la treapta”.
Inspecteaza obiectul care trebuie carat si vezi care sunt partile solide, ca sa nu apuci din zonele de unde corpul poate ceda. Nu apuca de parti cu rol decorativ, aplicate, de exemplu.
Nu trage mobila pe podea. Se poate strica, atat mobila cat si podeaua. Foloseste carpe, prosoape, bucati de mocheta sau orice ai la dispozitie si care poate face alunecarea usoara. Asta va usura si munca in sine, va fi nevoie de efort considerabil redus.
Nu uita sa scoti orice raft de sticla sau oglinzile, inveleste-le cu grija in niste paturi si pune-le separat. Chiar daca vei transporta totul cu un camion special de mutari mobila, nu iti imagina ca, doar pentru ca sunt grele, obiectele nu trebuie asigurate temeinic. N-ai vrea sa le vezi zburand, la 60 de kilometri pe ora! Nu uita, de asemenea, sa asiguri usile si sertarele, leaga-le bine, ca sa nu se deschida pe durata transportului.
Acorda timp suficient pentru a face mutari de mobila, vei fi mai castigat asa, e mai bine sa nu faci lucrurile in graba, riscand sa strici si sa regreti mai apoi, doar e mobila ta!
