Sângele înseamnă viață!
Îmi place să mă implic în activitatea de impulsionare și de determinare a cetățenilor să doneze sânge – lichid vital pentru foarte mulți oameni care se află pe paturile spitalelor în suferință. Sunt donator de sânge și am depășit de mult prejudecățile care împiedică oamenii să devină donatori întrucât acestea nu au sustenabilitate în realitate și mă refer atât la teama unor persoane de a nu fi ”obligate” de corp să doneze mereu sânge urmare a procesului de refacere a cantității de sânge, cât și la teama de a nu contracta boli grave în cursul procesului de recoltare a sângelui. Referitor la prima temere pot să spun că sângele recoltat în cantitate de 450ml ( cantitate care nu presupune riscuri pentru donator ) este produs imediat de corp prin propria capacitate de refacere astfel încât cantitativ este reintrodus în sistemul vascular în 2 ore, după cum precizează studiile medicale, iar calitativ sângele se reface în 14 zile fără a fi necesar tratament sau alimentație specială. Corpul produce sânge numai la nevoie așa că nu există posibilitatea ”supraproducției” de sânge. Cea de-a doua temere care împiedică persoanele să doneze sânge este mult mai ușor de desființat întrucât donarea de sânge este sigură și ușoară folosindu-se trusă sterilă de unică folosință pentru fiecare donator și chiar donatorul poate solicita personalului medical să-i prezinte trusa anterior desigilării.
Dacă nu știți cât de esențial pentru viața bolnavilor este sângele donatorului vă spun că din cantitatea de sânge donată o singură dată se extrag elementele care pot salva viețile a trei pacienți, după cum urmează:
- Celulele roșii ( hematiile ) pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile ( înghețate pot fi păstrate până la maxim 10 ani, dar costurile sunt prea mari pe timp îndelungat ) și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
- Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
- Plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.
Pe lângă satisfacția pe care o are știind că sângele lui ajunge la oameni aflați în cumpănă și îi ajută, donatorul de sânge are dreptul conform legii să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
# un număr de 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;
# o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donarii, în cazul donatorilor de sânge salariați sau o zi scutire de frecvență, în ziua donarii, în cazul elevilor, studenților și a militarilor;
# decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o lună.
Mi-a plăcut modul în care oamenii au reacționat printr-o prezență masivă la Centrele de Transfuzii naționale atunci când au avut loc tragedii și apreciez dovada de omenie, însă vreau să trag un semnal de alarmă și să auzim MEREU strigătul necontenit al celor care cer ajutorul, al celor care au nevoie de sânge pentru a continua lupta cu bolile și pentru a fi învingători cu ajutorul nostru. Haideți să nu precupețim niciun efort și să ne ajutăm semenii prin acest gest al donării de sânge pentru că SÂNGELE ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ!
Felicitari atat pentru gestul de-a ajuta cat si pentru articol !