Procesul comunismului – Neculai Popa – Coborarea in iad
După cum am mai spus mă aflu într-o perioadă în care citesc despre oameni cu demnitate și despre modul în care comportamentul specific șarpelui adoptat de unii oameni a adus mari prejudicii celor care țineau la demnitatea, religia lor și aveau principii de viață care nu sufereau atingere.
În această descriere se regăsește și cartea Coborârea în iad – o carte document memorialistic a lui Neculai Popa cel care a trebuit să simtă în cel mai crunt mod hotărârea comunismului de a se impune prin orice mod în societatea românească. Doctrina comunistă a fost impusă prin atacarea valorilor neamului, blocarea accesului la studii pentru tinerii care intuiau pericolul comunismului și trimiterea acestora în lungi ani de temniță unde viața dură bogată în excese de bătăi și alte abuzuri avea rolul de a ” reeduca !”
Cartea este foarte atractivă pentru cei care vor să realizeze chiar și o comparație între verticalitatea oamenilor neînfrânți de ani întregi de vitregii și calitatea actuală a oamenilor care pentru un preț insignifiant sunt gata să-și abandoneze orice principii și să-și trădeze oamenii lângă care s-au aflat. Și atunci , ca și acum oamenii erau de mai multe feluri, dar sincer să fiu nu știu câți dintre noi am reuși să învingem toate încercările grele prin care au trecut martirii închisorilor comuniste și la sfârșit să avem dreptul de a ține fruntea sus.
Despre reeducarea de la Pitești, detențiunile de la Gherla Târgu Ocna , Aiud și Periprava – puncte negre ale istoriei României.
Cartea poate fi citită online pe site-ul ”Procesul comunismului” după cum am lăsat link pe titlul cărții.