Din Focşani, Legea

Polițiștii vrânceni s-au alăturat campaniei ”VIAȚA FĂRĂ DROGURI”

Campania ”Viața  fără droguri” a fost inițiată de ziarul online ACTIV PRESS.

În perioada 16 octombrie a.c.-16 februarie 2018, polițiștii vrânceni se alătură unei campanii de informare şi conștientizare destinată liceenilor, în scopul prevenirii  consumului de droguri și a altor substanțe psihotrope.

Campania ”Viața  fără droguri” a fost inițiată de  publicația locală ACTIV PRESS, la care sunt parteneri specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, dar și Cătălina Maria Dascălu – Psiholog.

Proiectul se va derula în toate liceele din Municipiul Focșani și conține sesiuni de informare a adolescenților cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, simptome şi posibilități de intervenție în cazul consumului de droguri, descrierea comportamentelor deviante dar și abordarea soluțiilor în situații riscante.

În zilele de 14-15 noiembrie a.c., campania a debutat cu o primă activitate la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” și la Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” din municipiul Focșani. Discuțiile libere cu elevii au vizat conștientizarea pericolelor cauzate de consumul acestor substanțe precum și dezvoltarea unor abilități de petrecere a timpului liber, dezvoltarea sănătoasă și cultivarea spiritului competitiv /creativ pozitiv.

La data de 20 noiembrie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate  din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, s-au aflat în mijlocul elevilor din cadrul  Liceulului Pedagogic „Spiru Haret” și ai Liceului cu Program Sportiv, fiind dezbătute efectele negative pe care le au drogurile, riscurile  consumului, comportamentele violente asociate precum și efectele nocive pe care le prezintă.

Recomandările poliţiştilor pentru prevenirea consumului şi traficului de droguri:

– fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ţi schimbi anturajul când constaţi că acesta are preocupări infracţionale;
– nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile – şi prima încercare comportă un risc, dependenţa instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;
– fii puternic, responsabil şi refuză unele propuneri ale amicilor tăi dacă îţi pare că au caracter imoral sau ilicit;
– dacă mergi la petreceri cu mai mulţi prieteni, hotărâţi de la începutul serii ca unul dintre voi să rămână lucid şi să se preocupe ca toţi să ajungeţi în siguranţă acasă;
– caută alternative sănătoase de petrecere a timpului tău liber care să îţi şi ofere satisfacţii (muzica, sportul, o nouă relaţie, drumeţiile sau acţiunile de voluntariat).
– este posibil să ai unele probleme în familie, la şcoală sau în relaţie; drogurile şi alcoolul nu reprezintă niciodată o soluţie, ci doar o problemă în plus.