Plastic vs aluminiu
PLASTICUL
- Plasticul a fost inventat in 1860, dar a inceput sa fie folosit la scara larga in ultimii 30 de ani;
- Consumul anual de materiale plastice a crescut de la 5 milioane de tone in anii ’50, la aproape 100 de milioane de tone astazi;
- 35% din tot plasticul produs se utilizeaza pentru fabricarea de ambalaje;
- Astazi, in lume se produc peste 80 de milioane de tone de plastic pe an;
Descompunerea naturală a plasticului în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care îl alcătuiesc?
• Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 kg de petrol brut?
• Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor?
• Din 50 PET-uri se poate face un pulover?
Sticlele de plastic raman in natura si polueaza mediul– 100-1000 ani (Sticlele din plastic nu se biodegradeaza complet niciodata. Ele se descompun in granule care sunt mancate de diverse vietati ca pesti, pasari sau viermi si raman in stomacul loc pana cand acestea mor. )
ALUMINIUL-
Producerea de cutii de aluminiu, din materii prime, necesita cu 20% mai multa energie decat producerea acelorasi cutii, insa, prin reciclare.
• Aluminiul este 100% reciclabil?
• Pentru fabricarea unei tone de aluminiu sunt necesare 4 tone de minereu de bauxită?
Recicland o SINGURA doza de aluminiu obtinem suficienta energie pentru ca un bec de 100W sa functioneze 100 ore, sau un calculator 3 ore, sau un TV 2 ore.
Dozele de aluminiu raman in natura si polueaza mediul 10 – 100 ani.
Intrebare : Pe ce considerent 500 ml de bere Burger ( sticla de plastic ) are un pret mai mic decat 500 ml de bere Burger la doza de aluminiu ?
Rugaminte : Folositi tomberoanele de colectare selectiva a deseurilor !
Tomberoanele alea de colectare selectivă ar fi fost eficiente dacă erau sigilate, sau încuiate. Pe aici majoritatea sunt pline de puradei care caută … ei știu ce caută acolo, aruncă gunoaiele jos din tomberon, și acolo le lasă. În Râmnic există și niște containere special făcute pentru sticlele de plastic, numai că … alea de 2.5l nu prea încap (de alea de 5 sau 6 litri nu mai vorbesc) și nu sunt luate nici după ce sunt pline.
Mă rog, mai avem mult până la civilizație din punctul ăsta de vedere 🙂