Carte

Oscar si Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt

                            Subiectul romanului este dialogul imaginar pe care un copil de 10 ani, Oscar, nedreptatit de soarta si aflat la mari suferinte datorita bolii de care sufera – leucemie, il are cu divinitatea. Oscar traieste in spital, este un baiat luptator, dar rezultatele tratamentelor medicale si a interventiilor chirurgicale nu sunt cele dorite. Cu toate ca nimeni nu-i spune clar in fata ca va muri, Oscar stie acest lucru si porneste un razboi inocent, patimas, deznadajduit impotriva tuturor. Alaturi de Oscar mai facem cunostiinta si cu alti copii aflati la suferinta, dar si cu Tanti Roz o infirmiera batrana, ingrijitoarea bolnavilor de care Oscar s-a atasat foarte mult intrucat este neintrecuta in nascocirea unor jocuri de natura a da uitarii boala in sine.

                             Tanti Roz ii propune lui Oscar sa-si traiasca viata calculand altfel si anume pentru fiecare zi sa calculeze 10 ani si sa traiasca perioada acelei decade a vietii. Astfel Oscar traieste viata pe repede inainte, ii scrie epistole lui Dumnezeu si printre rasete , voiosie si plansete ajutat de imaginatia bogata reuseste sa se  indragosteasca si casatoreasca, sa-si piarda iubirea si apoi sa o regaseasca la sfarsitul vietii.

                      Romanul este sensibil prin subiectul dezbatut si cred ca ar putea avea asupra noastra un efect de constientizare a importantei sanatatii, dar si a realitatii mai putin dorite. Despre acest roman pot sa va spun ca a fost deseori pus in scena de celebri actori, ceea ce ofera o evaluare clara a calitatii sale !

                      Si acest roman a fost primit de mine de la colega Maria Calin – www.copaculcuvise.ro si va pleca in circuitul „cartea calatoare” la urmatorul blogger care il solicita si care se angajeaza sa-l ofere mai departe sub aceleasi conditii!

DSC_0253