blogalinitiative

Nu judeca pe altul, sa nu gresesti!

Este greu de urmat acest sfat, dar foarte folositor pentru cei care reusesc sa se incadreze in mesajul sau. In viata de zi cu zi intalnim persoane care printr-o conjunctura ne recunosc faptul ca au fost la puscarie, iar acest lucru creeaza in toti cei care nu au avut de-a face cu sistemul justitiei fiori reci si imediat se ridica bariere in comunicare si colaborare. Totusi daca am asculta povestea- varianta spusa de cel care si-a ispasit pedeapsa prin privare de libertate s-a putea sa nu mai fim atat de distanti si dornici de evitarea contactului cu fosti detinuti.

Suntemprodusulmediului.ro este site-ul unui proiect susutinut de catre Guvernul Romaniei, Administratia Nationala a Penitenciarelor , Uniunea Europeana si alte organisme de stat prin care se urmareste educarea populatiei in sensul acordarii celei de-a doua sanse fostilor detinuti care odata eliberati din puscarii nu reusesc sa se incadreze in societate deoarece sunt stigmatizati. Conform studiilor  o mare parte dintre persoanele care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate,  între 60% și 80% din totalul populaţiei carcerale din România, comit noi infracțiuni si acestlucru duce la reincarcerare. Pentru ca rata de recidiva este mare este de la sine inteles ca cel mai mare perdant al acestui proces este societatea care pe de o parte este vitregita de aportul acestor cetateni la dezvoltarea ei  iar pe de o alta parte este afectata in mod direct de comiterea noilor infractiuni si de intretinerea in sistemul penitenciar a detinutilor.

Achiesez la ideea proiectului si consider ca persoanele care au ispasit pentru prima data o pedeapsa privativa de libertate pot fi recuperate de societate si indreptate pe drumul dezvoltarii corecte fapt pentru care militez cand am posibilitatea pentru acordarea celei de-a doua sanse. Sa nu uitam ca si in incinta penitenciarelor persoanele privative de libertate participa la programe de educare si de calificare sau perfectionare intr-o meserie tocmai pentru a reusi sa se adapteze mai bine in momentul in care vor fi eliberate.

[youtube=http://youtu.be/XjPgZRYQglg]
Aceasta intelegere a mea dispare total in momentul in care persoana este la a 2 sau a 3-a condamnare insa sistemul si societatea vor incerca sa incadreze chiar si aceste persoane in societate, fapt pentru care chiar imi doresc sa reuseasca astfel de proiecte.