Altele

Mausolee pe bicicletă în Vrancea

În data de 19 septembrie 2015, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea prin inițiativa și implicarea totală a directorului Traian Negulescu ( pe care chiar îmi pare bine că l-am cunoscut personal ), a organizat un altfel de eveniment de vizitare a unor mausolee: „Mausolee pe bicicleta” . Nu știu dacă în țară s-a mai încercat de către instituții de cultură o asemenea abordare inedită, o astfel de îmbinare a sănătății fizice prin mișcare și a sănătății culturii generale prin cunoaștere directă, dar țin să felicit sincer organizatorul, partenerii, sponsorii și toate persoanele care au participat la realizarea acestui eveniment inclusiv pe noi cicliștii prezenți. Au strigat prezent cicliști de toate vârstele și unii au venit de la București, Tecuci , Galați pentru acest eveniment fapt de care-s tare  mândru.

Cei 89 de kilometri parcurși de bicicliști pe traseul dintre Mausoleul Mărășești și Mausoleul Mărăști – retur au însemnat foarte mult timp pe care l-am folosit cu toții pentru socializare și cunoaștere. Precizez faptul că prin sprijinul sponsorului Autovip, bicicliștii și bestiile lor au fost transportați motorizat pe distanța Focșani- Marășești- retur. Traseul a atins câteva puncte de interes cultural : Mausoleul Eroilor din Focșani, Mausoleul Mărășești, Statuia Eroilor din Panciu, statuia de la Muncelu a Ecaterinei Teodoroiu, Arcul de Triumf de la Mărăști,DSC_2971 Mausoleul Mărăști. Eu m-am oprit și am fotografiam frumoasa biserică a satului Mărăști, biserică despre care am înțeles că face obiectul unei acțiuni de introducere în rândul monumentelor patrimoniului național.

Am avut pauze de hidratare la Mărășești, Panciu, statuia Ecaterina Teodoroiu și la mausoleul Mărăști ocazie care ne-a convins de buna organizare a evenimentului și atenția ce ne-a fost oferită, iar eu mulțumesc acum pentru tot. După plecarea de la statuie ne-am bucurat de coborârea minunată de la Valea Campului care mă făcea să mă întreb dacă voi putea să o abordez în sens invers 😀 . A urmat  Străoane- varnița , Răcoasa și când credeam că am ajuns la mausoleu am primit vestea celor ”doar 5 km” până la destinație și cu toate că oboseala se simțea vă spun că am dat piept cu o urcare nebună, nebună, nebună de tot. Nu puteam să nu-mi închipui chinul înantașilor noștri, chinul eroilor care la comandă alergau pe toate aceste dealuri cărând cu ei echipament militar, grija de a nu fi omorâți și atenția pentru a neutraliza dușmanul. Doamne , oferă-le odihnă și liniște eroilor noștri că o merită, datorită lor am putut noi să pedalăm atacați doar de căldură și de limita forțelor fizice.

Despre Mausoleul Mărăști pot să vă spun că pentru mine a fost o reală surpriză, nu mă așteptam la un edificiu așa frumos și am aflat că recentele lucrări de restaurare chiar au avut mare aport. Fotografii se găsesc multe pe internet, o să pun si eu, dar sfatul meu este să mergeți să-l vizitați mai ales că este un peisaj de munte superb, iar musafirii nu pot pleca fără să vadă mausoleul deoarece comunitatea e mică , iar persoana care are în grijă mausoleul nu ține cont de program și se pune în slujba turiștilor.

Am lansat lampione întru recunoștința eroilor și veșnica lor pomenire și am plecat înapoi la Mausoleul Mărășești , eu fiind primul care am apelat la serviciile echipei de asistență tehnică.

A fost un eveniment cum mai aștept din partea administrației locale mai ales că sunt convins că impactul în comunitate este maxim și astfel reușim să rupem distanța ”oficială” dintre cetățeni și reprezentanții autorităților.  Mă bucur că persoanele cu funcții importante pe plan local au arătat exact sentimentul de egalitate și implicare pentru o cauză bună, iar acest lucru nu poate decât să le aducă respect sincer.11214059_882135471872771_2086913797264467350_n12002188_882135788539406_7584526050805781353_n12049133_881951161891202_2166788144554482899_nDSC_2945DSC_2917