Mândrie și prejudecată- Jane Austen
Am terminat de citit a doua carte a anului 2013 și precizez că am ales această carte deoarece am intrat în noul an cu un sentiment pozitiv și cu încredere în reușitele anului. Da, e adevărat că anul a început de mult, dar am început să citesc o abia din februarie. Oricum planul meu pentru acest an este să citesc cel putin 12 cărți și se pare că-s în grafic.
Este pentru prima dată când citesc o carte de Jane Austen și nu pot să spun nimic de stilul acestei autoare deoarece nu cred că pentru opera ei este definitorie ”Mandrie și prejudecată” ! Subiectul dezbătut este dragostea curată și luptele împotriva concepțiilor societății secolelor 18-19. Nu este dezbătută iubirea veșnică precum în Dragostea în vremea holerei , însă cartea este captivantă și petrecem în cadrul fam. Bennet majoritatea timpului. Fam. Bennet are 5 fete iar mama acestora are marea dorință să le vadă măritate pe toate ”bine” respectiv cu soți bogați fără a mai tine cont de sentimente. Sunt prezentate mai multe tipuri de dragoste, fiecare cu propriile obstacole atât din partea unuia dintre parteneri cât și din partea celor din jur: Charles Bingley ( tânăr bogat )- Jane Bennet; cuplul preotului Colinns-Charlotte; Wickham ( ofiter în armată) -Lydia Bennet și cel mai mult dezbătut Fitzwilliam Darcy ( tânăr moștenitor a unei aferi mari )- Elizabeth Bennet și nu vă voi spune care dragoste a fost încununată de succes deoarece se merită să citiți cartea. De asemeni sunt prezentate în subsidiar și cupluri a căror dragoste a trecut de perioada fierbinte și vedem cum unele au rezistat indiferent de vârstă, iar în altele a intervenit rutina dezgustul , fapt cel face pe dl. Bennet să stea mai mult în bibliotecă decât în preajma soției căreia îi vorbește din obligație!
Referitor la cuplu Darcy -Elizabeth, dragostea lor are de înfruntat personalitățile puternice ale acestora, mândria și prejudecata fiecăruia vor face ca întâlnirile lor să se asemene cu apropierea magneților de același pol fiind necesară o schimbare a acestora, însă nu vă pot spune dacă acest lucru s-a realizat mai ales că apropierea le este împiedicată de intrigi și reguli nescrise ale societăților diferite din care provin.
Spor la citit, iar eu voi lectura Maitreyi de Mircea Eliade !
Revin pentru că m-am gândit să vă ofer două citate din multele exprimări frumoase care mi-au alinat sufletul :
” Cu cât cunosc lumea mai mult, cu atât mă nemulțumește mai mult: fiecare zi îmi întărește credința în nestatornicia firii omenești și mă convinge de puținul temei care se pune și pe ceea ce pare a fi merit și pe ceea ce pare a fi bun-simț.„
”Gândește-te la trecut numai în măsura în care amintirea lui îți aduce bucurie !”
Lectura pt adolescenti, dar in zilele noastre nu mai este atat respect
În afară de ecranizări şi continuări sunt şi multe opere care fac trimiteri sau referiri către acest roman. Un exemplu este cartea lui Helen Fielding – Jurnalul lui Bridget Jones , ecranizată şi ea în 2001. Una din trimiterile evidente, despre care vorbeam, este numele personajului masculin – Mark Darcy (jucat, cum spuneam, în film, tot de Colin Firth). O altă poveste pe baza poveştii este şi miniseria, Lost in Austen , care pleacă de la romanul Mândrie şi prejudecată. Eroina, contemporană cu noi, este o iubitoare a acestei cărţi. Citind şi recitind cartea, ea evadează din viaţa cotidiană. Refugiindu-se în carte, se trezeşte într-una din zile că se aud zgomote, se deschide o uşă prin care apare chiar Elizabeth Bennet. Ele fac schimb de locuri şi, astfel, Amanda Price ajunge în Hertfordshire, tocmai când este anunţată sosirea domnului Bingley la Netherfield. Ce înseamnă această schimbare de personaje şi în ce fel se schimbă povestea originală, poate că ar fi bine să urmăriţi şi să vedeţi.
#idebenone :Eu personal nu am vazut ecranizari , dar cartea mi-a placut. Dorinta realizata in cazul expus de dvs a Amandei Price este o dorinta pe care multe cititoare ale cartii o impart, poate chiar si barbati, de a trai intr-o epoca si societate in care bunul simt, respectul si civilizatia in vorba si actiune sa fie omniprezente. Eu personal as fi vrut sa traiesc intr-o astfel de societate in care cu toate ca exista si rautatile native ale oamenilor ( dusmania, invidia , rautateaetc ) exprimarea frumoasa poate acoperi rautatile !
misto cartea si sa curga comentariile! Avem nevoie de copacei! maine sper sa fiu si eu gata cu cartile! spor la comentarii 😀