Carte

Mândrie și prejudecată- Jane Austen

             Am terminat de citit a doua carte a anului 2013 și precizez că am ales această carte deoarece am intrat în noul an cu un sentiment pozitiv și cu încredere în reușitele anului. Da, e adevărat că anul a început de mult, dar  am început să citesc o abia din februarie. Oricum planul meu pentru acest an este să citesc cel putin 12 cărți și se pare că-s în  grafic.
Este pentru prima dată când citesc o carte de Jane Austen și nu pot să spun nimic de stilul acestei autoare deoarece nu cred că pentru opera ei este definitorie ”Mandrie și prejudecată” ! Subiectul dezbătut este dragostea curată și luptele împotriva concepțiilor societății secolelor 18-19. Nu este dezbătută iubirea veșnică precum în Dragostea în vremea holerei , însă cartea este captivantă și petrecem în cadrul fam. Bennet majoritatea timpului. Fam. Bennet are 5 fete iar mama acestora are marea dorință să le vadă măritate pe toate ”bine” respectiv cu soți bogați fără a mai tine cont de sentimente. Sunt prezentate mai multe tipuri de dragoste, fiecare cu propriile obstacole atât din partea unuia dintre parteneri cât și din partea celor din jur: Charles Bingley ( tânăr bogat )- Jane Bennet; cuplul preotului Colinns-Charlotte; Wickham ( ofiter în armată) -Lydia Bennet și cel mai mult dezbătut Fitzwilliam Darcy ( tânăr moștenitor a unei aferi mari )- Elizabeth Bennet și nu vă voi spune care dragoste a fost încununată de succes deoarece se merită să citiți cartea. De asemeni sunt prezentate în subsidiar și cupluri a căror dragoste a trecut de perioada fierbinte și vedem cum unele au rezistat indiferent de vârstă, iar în altele a intervenit rutina dezgustul , fapt cel face pe dl. Bennet să stea mai mult în bibliotecă decât în preajma soției căreia îi vorbește din obligație!

               Referitor la cuplu Darcy -Elizabeth, dragostea lor are de înfruntat personalitățile puternice ale acestora, mândria și prejudecata fiecăruia vor face ca întâlnirile lor să se asemene cu apropierea magneților de același pol fiind necesară o schimbare a acestora, însă nu vă pot spune dacă acest lucru s-a realizat mai ales că apropierea le este împiedicată de intrigi și reguli nescrise ale societăților diferite din care provin.

               Spor la citit, iar eu voi lectura Maitreyi de Mircea Eliade !

               Revin pentru că m-am gândit să vă ofer două citate din multele exprimări frumoase care mi-au alinat sufletul :

Cu cât cunosc lumea mai mult, cu atât mă nemulțumește mai mult: fiecare zi îmi întărește credința în nestatornicia firii omenești și mă convinge de puținul temei care se pune și pe ceea ce pare a fi merit și pe ceea ce pare a fi bun-simț.

”Gândește-te la trecut numai în măsura în care amintirea lui îți aduce bucurie !”