Carte

Gherla – Paul Goma

Am continuat cititul cu o altă carte a scriitorului român rămas fără cetățenie pe nedrept și fără a-i fi reparat acest furt, Paul Goma, și anume GHERLA ! Am citit cartea cu emoții cu gândul la faptul că toate acele acte de tortură relatate de către Goma trebuiesc multiplicate de zeci și sute de mii de ori-pentru câți oameni au fost victime în acele închisori comuniste- și duse la intensități și mai mari, motivele nenumăratelor decese .
Este inimaginabil câte au îndurat oamenii care aveau singura vină aceea de a-și fi exprimat părerile, principiile și dacă ar fi să ne imaginăm astăzi o dictatură de teroare nu cred că ar fi mulți cei care și-ar păstra în ciuda torturilor părerile, principiile, ideile . Relatările lui Goma din această carte sunt atât de clare, limpezi cu efect tulburător asupra rațiunii încât nu pot decât să-mi exprim sentimentele pe care mi le-a indus lectura și nu am curajul de a încerca măcar un pic să povestesc cele citite. Am rămas impresionat și rănit emotional de modul în care ființe bipede- uneltele unui sistem inuman- au putut să pedepsească fizic oameni vii, ființe care purtau vina diferenței de opinie. Sigur că și astăzi există mulți oameni care s-ar deda cu ușurință la astfel de comportamente în societatea românească și chiar oriunde în lume, însă îmi păstrez speranțele că am evoluat ca specie și că nu vom mai repeta greșelile trecutului.

Cartea se axează pe ultimele 2 zile de pușcărie la Gherla a tânărului student de atunci – Paul Goma, dar prezintă și aspecte generale ale vieții ”la Gherla” de natură a impresiona. Bătaia și tortura erau omniprezente, chiar și în ultima clipă a liberării ! Clar, o carte de citit !
Cărțile și activitatea publicistică a domnului Paul Goma pot fi lecturate online sau descărcate și vă spun acest lucru sperând că mai există oameni care nu vor să uite, oameni care vor să știe, mai ales că eu sigur voi descărca un roman! În Focșani am căutat la Biblioteca Județeană Vrancea cartea : ”Culoarea Curcubeului ”77” – Paul Goma și nu am găsit-o spre marea mea mirare în condițiile în care întregul tiraj nevândut a fost retras din librării și topit în anul 1993 fără a se gândi careva la bibliotecile țării! Pentru că tot veni vorba o să vă reamintesc faptul că la Biblioteca de cartier din Focsani – Sud am fost primul care a solicitat ”Din calidor ” a aceluiași autor! Păcat, mare păcat de neștiință !