Altele

EU DONEZ…..

Eu donez sânge!

                              In luna decembrie 2011, am pășit pentru prima dată pe holurile Centrului de Transfuzie Focșani si am devenit donator de sânge! M-am dus din motive care se îmbinau : doream să fac o faptă bună și să aflu dacă sufăr de boli de sânge !

                                     Activitatea de donare a durat maxim 10 minute, insă consultaţia şi documentele au rapit mai mult timp !

                                     Chiar m-am simţit împlinit , după donare, iar la interval de fix 60 zile, în februarie am păşit pe aceleaşi holuri !

                                     De această dată şi formalităţile au fost mai rapide şi am donat cei 450ml de sânge într-un timp mai scurt, dar cu aceeaşi bucurie şi automulţumire! Am recunoscut între donatori un barbat pe care şi în luna decembrie l-am văzut donând şi am aflat de la acesta că donează regulat, la 60 zile, sânge din anul 1989, singura întrerupere fiind 1 an de zile când a fost plecat în Italia! NU are şi nu a avut reacţii adverse, NU simte „obligaţie” din partea corpului să doneze!

                                    Mi-am propus să donez de 5 ori pe an şi să atrag în această activitate şi alte persoane.

Clefetitorii spun că ”vând” sânge, nu că donez!

Bazează această afirmație pe faptul că donarea este răsplătită material.Iar ei nu donează deoarece nu le trebuiesc avantajele materiale. Uită că bolnavilor le este necesar sângele lor. Cu o astfel de atitudine, în loc să convingă cât mai multe persoane să devină donatori de sânge, clefetitorii reușesc să influențeze negativ puținii donatori!
                                   Donatorul de sânge are dreptul sa primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, urmatoarele:

# un numar de 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
# o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati sau o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si a militarilor;
# decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu sau de resedinta inscrisa în actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.

După prima donare zona de unde mi s-a prelevat sângele s-a învineţit, dar la a doua donare nu s-a mai întâmplat acest lucru. Curaj şi vouă !

Gândiţi-vă că sângele vostru poate salva o viaţă !