Legea

E și ziua mea!

Trezit pe la orele 10:30 dupa tura de noapte de la serviciu am deschis internetul să iau pulsul știrilor locale așa cum o fac deseori. După nici 10 minute mi-am urat un LA MULȚI ANI deoarece am aflat din ziare  că e ziua mea ! Să fiu sănătos și să am parte de împliniri alături de cei dragi mie ! În același timp urări de bine transmit tuturor oamenilor , chiar și celor care nu sunt oameni mereu întrucât societatea îi are și eu nu-i pot elimina.

Să vă spun despre ce este vorba, astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și cum eu sunt donator de 2 ani de zile având 9 donări la activ urmând a 10-a chiar săptămâna viitoare consider că sunt inclus în comunitatea donatorilor de sânge.

Vă pot spune că donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:

# un numar de 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
# o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati sau o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si a militarilor;
# decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu sau de resedinta inscrisa în actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna. La Focșani soluția găsită de autorități a fost 50% reducere pentru 40 de călătorii tichetele de abonament fiind valabile tot anul , lucru care mă avantajează deoarece am timp să beneficiez de ele eu nefiind un obișnuit al mijloacelor de transport în comun.

Gândiţi-vă că sângele vostru poate salva o viaţă și mergeți să donați deoareec nu sunt efecte adverse, iar măduva osoasă fiind nevoită să producă celule noi,  întinereşte organismul. Să nu uităm că sângele donat salvează 3 vieți :

  • Celulele roșii (hematiile) – se pot păstra 35 zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
  • Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
  • Plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.

Am văzut la televizor și salut inițiativa de la București unde laboratoare mobile de prelevare a sângelui donat fac o campanie activă în parcuri.

Țineți minte că pentru a salva vieți nu e nevoie să așteptăm necazul altora și să prelevăm pentru transplant diferite organe, pentru a salva vieți e suficient să donăm sânge fără să ne fie influențată negativ starea de sănătate!