Din Focșani la Măgura Odobești, cel mai înalt punct al Subcarpaților de Curbură
Toamna trecută am plecat însoțit de soție și fetiță către Măgura Odobești, din județul Vrancea.
Măgura Odobești este un cel mai înalt punct al Subcarpaților de Curbură. Prin înălțime reușește să domine cu brio orașele aflate în jur, Focșani și Odobești. Locația este ușor de identificat fiind cea mai mare înălțime vizibilă și aflată lângă municipiul Focșani. De asemenea în vârf se află amplasată o antenă releu și o stație meteo.
996 metri este înălțimea maximă, iar zona este arie de protecție avifaunistică. Cunoscătorii pot vedea în zonă exemplare de păsări rare.
Traseul!
Am plecat din Focșani pe drumul național care duce spre am ajuns în comuna Bolotești (18 km) și după școala din satul Găgești am intrat pe un drum la stânga prin satul Pietroasa.
Drumul secundar este pietruit, dar după 600 metri am lăsat mașina și am început traseul către vârf, pe jos.
Traseul traversează o poiană imensă, apoi intră în pădure, fiind îngust. Urcăm în ritm susținut prin pădurea de stejari și ajungem la o intersecție de drumuri forestiere unde întâlnim o troiță și un indicator în formă de săgeată, cu inscripția ,,Mănăstirea Tarnița,, .
Urmăm indicatorul și nici nu ne dăm seama când am ajuns la mănăstire. Am intrat in curtea ei, am stat un pic de ne-am odihnit apoi am continuat sa urcăm preț de o oră către vârf. Ajungem la o bifurcație de drumuri, apoi am continuat să urcăm ținând drumul spre stânga și am ajuns lângă stația releu din zona vârfului.
Încă câțiva pași și ajungem pe vârf. O priveliște minunată se întinde cât vezi cu ochii, orașele Panciu, Mărășești, Focsani și celelalte localități mai mici sunt acoperite de imensa mare de ceață ce cuprinde câmpia, iar în spatele nostru sunt Munții Vrancei cu vârfurile lor semețe.
Aici, pe Măgura Odobești, în timpul Primului Război Mondial, armata germană și-a stabilit postul de observație pentru a supraveghea mișcările de pe câmpul de luptă de la Mărășești. Pe vârful Măgurii este și o cruce metalică cu inscripția ,,Cinste eroilor neamului,, .
Am admirat peisajele și am ascultat povestea amicului Teo preț de o oră, apoi am coborât către sat cu promisiunea de a mai face și cu altă ocazie o drumeție pe Măgură.
Și pentru că este aproape de Focșani, vă invit să descoperiți acest loc minunat.
Drumuri bune să aveți!
Foto și text Florin Daniel Sima, ghid de turism
După cum se vede, mi-a plăcut prezentarea lui Florin și am urmat traseul propus de acesta !