Corectitudinea e o virtute!
Asa cum am mai spus imi desfasor activitatile zilnice specifice serviciului in trenurile de calatori si cunosc multe tipuri de oameni prin interactiunea pe care o presupune serviciul. Desi nu este timp pentru cunoasterea totala si corecta a oamenilor de multe ori conteaza prima impresie si astfel poti stabili despre o persoana daca este inzestrata cu valori in ceea ce priveste modul de a fi si de a se comporta. Pornind de la provocarea pe care Blogalinitiative a lansat-o o sa va spun o intamplare care evidentieaza CORECTITUDINEA unei persoane.
In timp ce ma aflam la munca s-a prezentat la mine o persoana care a mentionat ca tocmai ce coborase dintr-un tren si pentru ca nu-si gaseste portofelul cu o suma importanta de bani a solicitat sprijin in vederea contactarii personalului cfr din tren pentru a se verifica existenta portofelului in compartimentul in care calatorise. Am luat legatura cu binecunoscutul ”naș de tren” si telefonic l-am indrumat la compartimentul cu pricina asteptand vesti. Dupa o perioada de timp șeful de tren m-a sunat si mi-a povestit ca reclamantul nu indicase bine compartimentul si a trebuit sa verifice tot vagonul mergand in genunchi si cautand pe sub canapele, deranjand toti calatorii pana cand intr-un compartiment a gasit portofelul cautat ascuns dupa o perna a canapelei intr-o pozitie in care ar fi fost imposibil sa ajunga de unul singur. Cum in compartiment erau doua fete si 1 baiat, studenti, a realizat ca acestia gasisera portofelul si temandu-se sa-l insuseasca l-au ascuns cu speranta ca nu-l va cauta nimeni si la capat de drum il vor lua, dar prin meticulozitatea activitatii lui de cautare le-a rasturnat planurile. Relatarea a auzit-o si reclamantul deoarece discutiia am purtat-o folosind difuzorul exterior al telefonului pentru a nu exista surprize neplacute si a elimina neincrederea. Astfel am aflat ca in portofel se aflau mai multe documente personale dar si suma de 4.850 lei si niste maruntis metalic, iar seful de tren a vrut sa-i vorbeasca persoanei neatente spunandu-i ca îi va trimite portofelul inapoi cu primul tren pe care-l va intalni stationat in gara si pentru ca neatentul reclamant nici macar nu i-a multumit, seful de tren l-a intrebat daca ar merita si el o cafea si daca merita sa retina o suma de bani oarecare, cat i se va comunica. Replica ametitului care pierduse banii si caruia doar seful de tren i-a adus inapoi m-a ametit : NU, domnule, ca eu am muncit pentru ei, am schimbat 1000 de euro!
Am ramas fara cuvinte, portofelul ne-a parvenit cu toti banii asa cum fusese gasit, tipul l-a luat, mi-a multumit pentru ajutor si dus a fost. Da apreciez corectitudinea sefului de tren, sunt convins ca a cautat portofelul doar pentru a ajuta fara vreun interes material, nestiind initial ce contine, dar consider ca o rasplata cat de mica ar fi meritat din partea ametitului ca un simbol al aprecierii corectitudinii. Este de prisos sa mai spun ca daca dorea, seful de tren putea pastra portofelul si sa spuna ca nu l-a gasit!
Corectitudinea este o virtute, dar cred ca prin natura omului, daca acest om corect va intalni in viata 15 oameni precum ametitul cu portofelul, urmatorul al 16-lea nu va mai primi bunul pierdut in totalitate sau chiar deloc !
COSMOTE Romania revoluționează telefonia mobilă prin introducerea unui nou portofoliu de abonamente, mai simplu, al cărui fundament este inovația prin simplitate și comunicare nelimitată. Mai multe detalii despre oferta găsești pe free.cosmote.ro, iar despre concurs accesând free.cosmote.ro/bursa.
culmea e ca se intampla des sa muncesti pentru altii si, fie nu primesti nicio rasplata, fie nici macar un multumesc, mai mult de atat pe langa acestea doua, de teama sa nu cumva sa mai dea vreun multumesc, unii te evita pe strada sa-ti dea macar buna ziua, dupa toate cate ai facut pentru ei… si asa mai departe! corectitudinea este o virtute, nesimtirea este peste tot, mai ales la popoarele influentate intens de stapanirea fanariota!