Convinge judecătorul – Adrian Toni Neacșu
Sunt absolvent al Facultății de Drept și lucrez într-un domeniu în care zilnic îmi sunt necesare cunoștiințele de drept. Cu toate acestea sau mai bine zis și datorită locului de muncă am ajuns de câteva ori în fața instanței de judecată și pot spune că nu m-am prezentat chiar bine, ba chiar într-un caz am pierdut cu dreptatea în mână. Fiind conștient mereu de ceea ce am pățit, imediat ce am aflat despre cartea ”Convinge Judecătorul” , scrisă de dl. av. Adrian Toni Neacșu și aflată la vânzare exclusiv în mediul online am realizat că este cartea pe care trebuie să o lecturez pentru a-mi umple anumite goluri care s-au făcut vizibile în fața instanței de judecată. Prin urmare am luat legătura cu autorul și am obținut cartea tocmai pentru că nerăbdarea era mai mare după ce apăruseră primele impresii ale celor care o lecturaseră. Imediat m-am aruncat în paginile cărții și am fost captivat.
După cum spunea la întâlnirea noastră dl Adrian Toni Neacșu, cartea reprezintă ”relatarea unui intelectual despre un sistem pe care îl cunoaște bine” și chiar cu această părere am rămas și după lecturare.” Convinge judecătorul – Tehnica și arta convingerii instanței”este structurată în 3 mari părți Despre judecător ca prieten; Scrie ca să convingi judecătorul ; Vorbește ca să convingi judecătorul fiecare parte fiind structurată în subcapitole cu titluri elocvente care dezbat problematica într-o ordine firească și urmărind foarte bine prin simplitatea scrierii înțelegerea mesajului de către orice persoană fie că are sau nu cunoștiințe despre sistemul juridic. De fapt am perceput faptul că această carte tocmai în această idee este scrisă, în ideea de a ajuta cu sfaturi orice persoană care voit sau nu ajunge în fața instanței de judecată și să-i acorde un avantaj deloc neînsemnat prin corectarea modului de prezentare în fața instanței de judecată. Pe parcursul cărții se intră și în amănunte specifice sistemului judiciar și tocmai acest lucru transformă cartea într-o lectură obligatorie pentru avocații aflați la început de drum, dar și pentru cei care deși activează de mult timp doresc să-și îmbunătățească prezentarea și de ce nu, să renunțe la unele atitudini sau obișnuințe care nu sunt tocmai pe placul unui judecător.
Pentru mine cartea reprezintă un câștig, am învățat ce-l deranjează pe un judecător și mai ales ce-l interesează de la părțile aflate în fața lui în acțiunea de a-și dovedi dreptatea, acestea pe fondul realității conform căreia judecătorul este mereu supus factorului de stres provocat de lipsa timpului și de volumul mare de muncă. Am aflat cum trebuie să arate cererile adresate instanței, de ce concluziile sunt foarte importante și mai ales de ce cuvintele în exces, frazele de prisos, repetările, dăunează atunci când se regăsesc în cererile adresate judecătorului în timp ce exprimarea clară și concisă fără floricele verbale și metafore este apreciată de un judecător. Am aflat că sunt diferențe mari între așteptările și atitudinile judecătorilor de fond și cei ai curților superioare de apel sau recurs. De asemenea vorbitul în fața judecătorului este o parte importantă a desfășurării unui proces iar cartea ne oferă câteva sfaturi practice prin care să captăm și să menținem atenția judecătorului căruia ne adresăm.
Despre autor , dl Adrian Toni neacșu vă pot spune că : ” Adrian Toni Neacșu a început ca judecător la Judecătoria Panciu în 1998. Din 1999 a fost numit judecător la Judecătoria Focșani, iar din 2004 a promovat ca judecător la Tribunalul Vrancea. Începând cu anul 2006 a exercitat prin concurs două mandate de președinte al Tribunalului Vrancea. În 2011 a fost ales reprezentant în Consiliul Superior al Magistraturii al judecătorilor de tribunale, iar din 2013 este avocat. Începând din 1999 a publicat numeroase articole de specialitate și de opinie. A mai scris “Între statul de criză și statul de drept” (Editura Universul Juridic, 2010). Este redactor-șef al revistelor Pandectele Române și Monitorul Jurisprudenței și director al Institutului de Drept Practic. ”
Cartea a fost primită foarte bine de specialiști fiind considerată cartea juridică eveniment a anului și de fapt singura care abordeaza astfel tema interacțiunii cu judecătorul. Concluzionez că această carte are un profund caracter pedagogic și din punctul meu de vedere este o lectură cel puțin indicată, dacă nu obligatorie pentru toți oamenii care vor interacționa cu instanțele de judecată dar mai ales pentru mediul avocaților a căror activitate chiar interacțiunea cu judecătorii este.
Întrucât mâine, luni 16.06.2014 orele 17:00 se va lansa cartea la Focșani sigur voi fi prezent și îmi va face mare plăcere să particip la dezbateri în timp ce sfatul meu este să cumpărați, lecturați și însușiți conținutul cății. Felicit sincer WOLTERS KLUWER ROMÂNIA pentru alegerea de a susține această carte .
Reblogged this on delamineblog.
Felicitări pentru învățături! spune ce sa faci atunci când judecătorul este deja ” convins” de faptul ca o parte cu bani are dreptate și alat fără bani nu are?