Legea

Contravenții la regimul rutier

Contravențiile aplicate abaterilor la regimul rutier sunt cele mai cunoscute tipuri de contravenție. Știm cu toții că principalul rol al acestor contravenții, este cel coercitiv. Se consideră că primirea unei sanțiuni determină schimbarea comportamentului contravenientului și evitarea pe viitor a unor alte abateri. Asta este partea idealistă, practica și mai ales realitatea simțită când ne aflăm în traficul rutier e îngrijorătoare. Tot îngrijorătoare sunt și statisticile care plasează România pe nedorite roluri fruntașe în ceea ce privește numărul de accidente grave și de decese survenite ca urmare a unor accidente rutiere. Cauze sunt multiple lipsa educației și a respectului față de ceilalți participanți la trafic, scolarizarea prea facilă, distragerea atenției conducătorului auto (conversații telefonice, live-uri și instastory-uri cu smartphone), aglomerația mare de mașini, insuficiența și proasta semnalizare a drumurilor, apariția unor mașini foarte puternice conduse de începători și de ce nu existența a volan a unor persoane cu boli incompatibile cu procesul de conducere sau a căror reflexe nu mai sunt cele necesare șofatului.

În anul 2019, legislația privind circulația pe drumurile publice a suferit importante modificări. Se vor face și pe viitor modificări legislative cu scopul de a anihila factorii provocatori de accidente.

Șoferii care încalcă o altă regulă de circulație în timp ce folosesc un dispozitiv mobil se aleg și cu permisul suspendat!

La data de 13 august 2019, a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 675, Ordonanța nr. 11/2019, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare. A fost modificat art. 36 alineatul 3 care viza interdicția de a utiliza telefonul mobil în timpul conducerii unui vehicul pe drumurile publice. Ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Nerespectarea acestei interdicții de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, constituie contravenție și este sancționată cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte amendă, și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de patru puncte de penalizare. Pentru conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată numai cu amendă prevăzută în clasa a III a de sancțiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă.

Forma agravantă este săvârșirea acestei contravenții concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor constituie contravenție, clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte amendă, și impune aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Alcoolul la volan -toleranță zero

Începând cu luna aprilie 2019, Institutului Național de Medicină Legală a stabilit că doar o valoare de maxim 0,01 grame de alcool în aerul expirat, nu afectează simțurile, reflexele sau funcțiile locomotorii ale șoferilor/participanților la trafic. Vechiul nivel de 0,10 grame a fost anulat și orice alcoolemie mai mare de 0,01 gr. și mai mică decât 0,40 gr. reprezintă contravenție și impune imediat suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 90 de zile. De la valoarea de 0,4 gr. se întocmesc actele specifice constatării infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice pe drumurile publice a unui autovehicul.

Să nu mai auzim de accidente ……….

Update:
Valoarea punctului de amendă se va calcula la 10% din salariul minim brut în vigoare la 1 ianuarie 2020 şi va fi în cuantum 223 lei, reprezentând o majorare de aproape 54% faţă de nivelul actual. Legislativul caută soluții pentru reducerea punctului amenda la suma de 145 lei!

Se aplică jumătate din minimul amenzii în 15 zile!

Clasa I: două sau trei puncte-amendă.

Clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă.

Clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă.

Clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă.

Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Update important:

La 09.01.2020, a fost publicată în M.Of. partea I nr. 11/2020, OUG nr. 1/2020, prin care punctul amendă a fost plafonat, începând cu data de azi, la 145 de lei (redus de la 223)!
Cei care au primit amendă cu 223 punctul, consider ca pot formula contestație sa li se aplice legea mai favorabilă…. Merită încercat, nu doar în penal