Castelul Corvinilor, Corvinestilor, Huniazilor!
In timpul vizitei de cunoastere a Hunedoarei si a obiectivelor turistice din localitatile apropiate, #vizitainhd, am avut sansa de a vizita de 2 ori Castelul Corvinilor ( site oficial ), cel care este cunoscut si cu denumirile din titlu. Imediat ce am coborat din microbuz am ramas uimit de grandoarea castelului pe care nu mi-l imaginasem atat de mare si amplasat chiar pe o stanca- atat de strategic.
Prin grija organizatorilor Denisa, Sebi și Călin turul castelului l-am facut in compania unui ghid bine documentat, Dan Serban, care ne-a incantat completand imaginile percepute de noi cu povestile vremurilor, cu legende si chiar povestiri reale referitoare la modul in care de-a lungul anilor a fost construit castelul si mai ales despre cum a fost utilizat. Am incercat sa parcurgem cat mai multe incaperi, dar timpul limitat nu ne-a permis acest lucru, insa pot sa ma laud ca am vizitat unele zone ale castelului restrictionate de la turul locatiei, zone prin care nici macar organizatorii evenimentului nu mai pasisera anterior. Arhitectura impresionanta, starea de conservare destul de buna raportat la anii si schimbarile pe care le-a suportat castelul, gospodarirea exemplara a zonei si amabilitatea intregului personal in efortul de a promova obiectivul, sunt tot atatea motive pentru o vizita cat mai lunga la castel, mai ales ca orasul Hunedoara are multe locatii in care doritorii se pot caza.
Mi-au placut toate incaperile vizitate si o sa aleg cateva fotografii elocvente pentru a vi le oferi cu toate ca pe site-ul oficial al castelului al carui link l-am lasat la inceputul postarii gasiti atat fotografii cat si informatii complete privitor la istoricul castelului!
Am ramas surprins sa aflu ca nivelul de curatenie era destul de ridicat, garzile de pe ziduri avand chiar si WC-uri cu eliminarea dejectiilor direct in santul de aparare de peste 15 metri adancime de la nivelul solului la acele vremuri. De asemenea mi-a placut modul in care este promovat castelul prin muzica minunata a menestrelului Nicolae Szekely ( aflat in camera Domnitelor si al carui CD l-am cumparat pe loc si ascultat imediat ce am ajuns acasa ) si a virtuozului Nistor Purcariu, teleportand vizitatorii in vremuri medievale si punand o amprenta foarte pregnanta pe memoriile lor. Semineul din camera calugarului dateaza din anul 1400 si arata foarte bine, dar omul modern a inceput sa deseneze si sa scrijeleasca mesaje de dragoste si inimi strapunse de sagetile lui Cupidon pentru a cobora sfintenia acestui monument la mizeria zilelor noastre , gandind ca noi nu putem sa ne ridicam la maretia inaintasilor nostri !
Abia astept sa mai cresca fata mea si sa revizitez acest castel si intreaga zona a Hunedoarei inclusiv castelul de la Deva oferindu-i astfel sansa unor lectii de istorie live.
Hunedoara are un imens potential turistic si sunt convins ca prin promovare sustinuta si prin aportul unor oameni bine intentionati si informati cum au fost gazdele noastre impreuna cu vorbaretul si sufletistul Alin, va fi un reper important in alegerea locatiilor de concediu pentru multi romani.
Castelul are peste 750 de ani de existenta si avem obligatia sa asiguram continuitatea existentei acestui obiectiv si atrag atentia celor care au obisnuit sa-si lase mesaje de dragoste pe ziduri si pereti ca nu au facut nimic bun, iar celor care vor vizita castelul sa nu repete asemenea huliganisme. Sper ca viziunea lui Alin cu ~mocanita~ sa prinda viata si castelul sa aiba chiar locuitori permanenti care sa mimeze traiul acelor timpuri !
Prețurile de intrare la castel sunt 25 ron pentru adulți, 10 RON biletul pentru pensionari, iar elevii și studenții plătesc numai 5 RON pe bilet.
Nu uitati, HUNEDOARA NE ASTEAPTA sa-i devenim prieteni !
Mă bucur de încântarea voastră.
Pagini din istoria acestui neam, adunate la castel. Emoții transmise prin modul de prezentare a ghidului. Nu în ultimul rând, prieteni noi!
Multumesc pentru informatii. Il trec si eu pe lista obiectivelor romanesti de vizitat