Altele, Turism și plimbări

Am fost la Gura Humorului – Mănăstirea Voroneț ( 3 )

Continui detalierea vacanței mele în Bucovina, vacanță de care sunt foarte mândru și vă prezint Mănăstirea Voroneț, primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat.

Înainte de a pleca am făut cunoștiință cu ghidul, care e ghidă 😀 , o fată inteligentă și cunoscătoare a obiectivelor din zonă, angajată a unei companii de turism. Astfel am urcat în mașină după ce ne-am stabilit un traseu de vreo 8 ore încercând să atingem cât mai multe obiective turistice pe care le voi prezenta în postări separate .

Mănăstirea Voroneț este cea despre care toți oamenii au auzit fie și numai prin menționarea culorii specifice , albastru de Voroneț, un albastru care nu poate fi reprodus și despre care încă nu se știe cum a fost obținut de pictorii vremurilor. Pentru cei interesați am fotografiat panoul de prezentare al Mănăstirii întrucât cuprinde informații specifice pe care nu vreau să le reiau în această micuță postare :

DSC_0942DSC_0943

 

 

 

Chiar de la intrarea în Sfânta Mănăstire am fost cuprins de o stare de liniște interioară, o stare de bine care a crescut proporțional cu durata vizitei mele. Ghidul ne-a prezentat Mănăstirea după ce am aflat că Bucovina înseamnă Țara Fagilor. Am fost impresionat de starea bună de conservare a picturii exterioare cu toate că pe partea nordica pictura este foarte afectată de precipitații. De asemenea am aflat pentru prima dată că mănăstirea are o cameră a calendarului ( pronaosul – camera 1 )  pentru a-i educa pe cei neștiutori prin imagini, fiecare din cele 365 de picturi înfățișând un sfânt și reprezentând o zi a anului. Camera a 2-a – gropnița adăpostește mormântul lui Daniil Sihastru și apoi am mai văzut jilțul domnesc și minunatele picturi interioare despre ale căror semnificație Ana – Maria ne-a relatat în amănut, iar eu vă spun că nimic nu e pictat fără semnificație. Am aflat foarte multe informații pe care prin simpla vizită a unui turist neînsoțit de ghid nu le-aș fi aflat.

Mi-a plăcut foarte mult scena Judecății de apoi – plină de simbolistică și pictată pe partea vestică a mănăstirii.

Vă mai spun doar că hramul Mănăstirii este pe 23 Aprilie în fiecare an, de Sf. Gheorghe .P1110250P1110243P1110257