Am fost fermier pentru Danone! ( prima parte )
La sfârșitul lunii mai , urmare a campanie Blogalinitiative- Danone , am fost selectat sa fac parte din cei 9 bloggeri care vor participa la Drumul Laptelui Danone, eu devenind mare fermier Danone, după cum mi-am dorit! Astfel că pe 31.05.2013, orele 16 am ajuns împreună cu Andreea Bozoi de la Danone la poarta fermei Agroind – Doaga , din județul Vrancea unde d-l Cozma mi-a prezentat tot ce mișcă în fermă și cu plăcere mi-a răspuns la întrebările mele care nu mereu au fost ușoare, iar Sergiu căuta să nu piardă vreun prim plan bun de imortalizat, cameraman dedicat meseriei sale!
Încă de la început am fost uimit să văd că ferma are mai multe corpuri de clădiri și este întinsă pe o suprafață considerabilă , iar după ce am făcut cunoștiință cu d-l Cozma am plecat în ordinea cronologică a activității din fermă în recunoaștere. Am aflat că ferma este compusă din ferma vegetală care asigură nutrețul, ferma de vaci și ferma de porci care este mai puțin dezvoltată. Bovine în total sunt 822 din rasa Holstein, rasă recunoscută pe plan internațional pentru producția mare de lapte și durata de exploatare foarte lungă, capacitate de asimilare a nutrețului bună, fertilitate , randament bun. De asemenea ugerele funcționale oferă posibilitatea unor producții zilnice ridicate!
Am intrat întâi la maternitatea fermei acolo unde sunt 29 de locuri pentru vacile care se pregătesc de fătare unele reușind acest lucru fără ajutorul doctorului specialist iar altele cu ”o mână de ajutor ” exact ca în maternitățile umane și vă rog să nu vă deranjeze comparația deoarece la sfârșit am plecat cu părerea că vacile sunt tratate foarte bine putând spune că primesc aceeași atenție pe care o primește și un om. Ca o curiozitate am aflat că vițelul și mama lui stau împreună doar 30 de minute după care fiecare este dus în zona proprie între alți viței de aceeași vârstă sau între ”lăuze” , ca să spun așa 😀 , dar sub directa supraveghere și sub tirul mai multor investigații pe care le face doctorul veterinar propriu! Interesul este ca vaca mamă să revină cât mai repede la menirea ei, la producția de lapte comestibil în timp ce vițelul va fi hrănit manual cu biberonul de către angajați primind laptele- colostru al mamei sale și ulterior lapte normal după care atunci când devine un mare consumator de lapte, lapte praf !
După ce am văzut grajdurile vițeilor așezati pe vârste, am ajuns la grajdul modern care adăpostește vacile productive, făbricuțele de lapte. Am fost impresionat de mărimea grajdului cu o capacitate de 400 locuri , dar cu 325 de vaci de facto întrucât unele erau fătate, altele se aflau izolate pentru a-și primi diverse tratamente ( timp în care laptele colectat nu merge la Danone) ! Am aflat că există și o medie de 25 litri de lapte pentru aceste vaci , iar zilnic Danone cu cisterna proprie , în care o dată se va afla Robert Cadar , ridică 7800 litri de lapte!
va urma ………
2 thoughts on “Am fost fermier pentru Danone! ( prima parte )”