Altele

Am fost fermier pentru Danone ! ( final )

                   Timpul a trecut pe nesimțite, iar ugerele văcuțelor erau pline de parcă ar fi fost un cimpoi. Din unele țâțe deja începuse să curgă picături răslețe de lapte semn că ora mulsului venise. Fără să fiu deranjat de miros ”specific de fermă” am conștientizat că operațiunea de mulgere se va executa în altă clădire cu toate că și la grajd domnea curățenia.P1090482P1090484 Astfel am văzut cum la un semn, de fapt la un fluierat special al unui îngrijitor, toate vacile sau îndreptat spre o ieșire care era ca un țarc și ducea vacile către o clădire vecină special amenajată pentru muls ! Vacile intrau câte 12 x 2 = 24 la muls, iar la intrarea pe ușă, transponderul de producție de la gât era citit pe priincipiul scanerului din marile magazine și un calculator știa exact care vacă a intrat la muls și la care aparat. Odată intrate vacile nu mai puteau să-și schimbe locul cu vreo surată deoarece nu era spațiu pentru așa ceva ! Așezate militărește vacile așteptau mulsul, dar mai întâi cei 2 manipulanți ai instalațiilor de mulgere au procedat la spălarea ugerelor și țâțelor vacilor cu dezinfectant, apă și cârpe curate exact ca în fotografie!

P1090488

               Următorul pas a fost montarea aparaturii de muls care execută 50-60 de pulsații pe minut și toată cantitatea de lapte se înregistrează pentru fiecare vacă în parte astfel că la orice moment responsabilii pot spune cu exactitate indiferent de perioada de timp de referință cât lapte a dat văcuța XXL 😀 . Chiar și eu am putut vedea cât lapte a dat văcuța la mulsoarea la care am fost martor . Ceea ce este demn de precizat este că laptele nu intră în contact cu aerul ci este trimis cu o pompă printr-un sistem de țevi de inox direct la tancul de colectare de 6000 litri care are un alt contorizator, unde este răcit la 3 grade Celsius și păstrat la această temperatură până la preluarea de către transportatorii Danone.P1090490P1090491 Răcirea este necesară pentru a împiedica alterarea laptelui. Operațiunea de mulgere chiar nu este invazivă, nu am auzut vaci care să urle de durere ci chiar stăteau relaxate și există cazuri când țâțele unor vaci sensibile pot suferi răni, dar acestea sunt tratate imediat ca orice rană. După muls vacile stăteau relaxate semn că nu a fost un chin mulsul, iar îngrijitorii au aplicat o soluție de protecție pe fiecare țâță pentru a o proteja de invazia microbilor a căror atac este ușurat de porii țâțelor deschiși prin muls. Vacile mulse părăsesc incinta, iar fluxul este reluat până când toate vacile sunt mulse . Sistemul de colectare a laptelui în tanc asigură igiena totală dar și imposibilitatea intervenției oamenilor pentru sustragere de lapte sau diluarea acestuia. Aparatura de muls, sistemul de preluare și tancurile colectoare sunt spălate printr-un circuit propriu cu apă și substanțe de natură a nu aduce vreo influență negativă calității laptelui.

P1090494
Zilnic TOT laptele este preluat de către cisterna Danone iar instalațiile după cum am mai spus sunt supuse unui proces de autospălare care cuprinde 5 spălări .
Am lăsat pentru final o chestiune vizibilă pentru a răspunde dacă mă întreabă cineva, mai ales că niciunul dintre ceilalți 2 fermieri nu au menționat-o , dar pentru că nu am fost întrebat, ( sâc ) răspund singur : Vacile nu au coarne deoarece ar putea să se lupte folosindu-le și să-și rănească sau chiar omoare suratele, iar procedeul de înlăturare a coarnelor se numește ECORNARE și se execută în primele 9- 13 zile de viață !
Pe scurt, pe final, vă spun că mi-a plăcut experiența vizitei la ferma Danone, m-am convins de igiena laptelui, de relația de corectitudine între fermier și Danone și girez cu privire la calitatea laptelui care pleacă spre Danone să fie procesat și să ne ofere atâtea produse minunate ! Am doar regretul că nu am fost servit cu un pahar de lapte sănătos exact acolo la locul de producție, dar poate mă scot cu iaurtul :D.

           În data de 25.06.2013 voi fi prezent la sediul Danone la evenimentul Drumul laptelui și voi întâlni colegii mei de echipă, dar și membrii celorlalte 2 echipe de bloggeri duelându/ne în fața unui juriu care nu mai necesită prezentări ! Să ne vedem cu bine Ana Maria Ghiban, Diana Andrei Francisc Vasile conduși de Valentin Bosioc; Gramaticu Ioana Robert Cadar și cu mine conduși de cea mai ambițioasă șefă Oltea Zambori; Elly Weiss Mezo Valentin, Mihai Motrescu conduși de Ruxandra Predescu

P.S. pentru o lectură completă nu săriți peste partea 1 și partea 2! pe data de 25.06.2013 voi fi prezent la sediul Danone la evenimentul Drumul laptelui și voi întâlni colegii mei de echipă, dar și membrii celorlalte 2 echipe de bloggeri duelându/ne în fața unui juriu care nu mai necesită prezentări !