11 minute – Paulo Coelho!
Nu citisem nimic din opera acestui scriitor contemporan si am aflat ca acest roman este comentat, apreciat, controversat si m-am decis sa-l lecturez tocmai pentru ca dezbate subiectul dragostei- subiectul cautat de mine in alegerea cartilor de lecturat.
11 minute – titlul reprezinta concluzia pe care a tras-o Maria, femeia prostituata timp de 1 an in Geneva desi plecase din Brazilia cu gandul la faima si celebritate prin actorie sau alte activitati artistice. Asadar ea a stabilit ca 11 minute de sex efectiv fac lumea sa se invarta si nu justifica atatea zbateri si controverse. Cu toate acestea Maria descopera iubirea si dragostea adevarata la un barbat realizat din punct de vedere profesional si material deoarece este un pictor renumit in cautarea pasiunii care sa-l scoata din plictiseala vietii traita fara limite si aflata la un moment de saturatie. Privit mai in adanc, romanul dezbate tema auto cunoasterii, auto descoperirii, o calatorie spirituala a Mariei. Cartea este antrenanta ca lectura si nu te lasa pana nu o termini de citit fiind bine structurata si pastrand mereu emotia actiunii personajelor. Finalul este greu de intuit si nu o sa va spun daca e unul fericit specific filmelor de dragoste sau unul tragic pentru povestea de dragoste. Ca urmare a lecturii pot spune ca recomand oricui este interesat de acest subiect sa-si rezerve cateva ore pentru ca nu va avea de pierdut, iar unele zbateri interioare ale personajelor pot avea puncte comune cu zbaterile noastre fapt pentru care e posibil ca fiecare sa gaseasca un raspuns la ceva ce-l interesaza !
Nu as recomanda cartea celor cu varsta de pana in 14 ani si chiar as vrea sa cred ca la biblioteca acest aspect este avut in vedere de catre angajati. Spun asta judecand decent si nu pentru ca m-as fi rusinat de ceea ce am citit in roman cu toate ca sincer vorbind pasajele de sexualitate explicita au fost cele mai „explicite” din cate am citit eu in carti. Poate e vina mea ca nu-s destul de citit, dar mentin ce am spus ! 😀
Pentru ca e prima carte pe care am citit-o de Paulo Coelho sigur voi mai lectura carti din opera acestuia cu atat mai mult cu cat in zilele noastre cartile lui au mare cautare fiind publicate in zeci de milioane de exeplare. Imi propun pentru viitor cea mai recenta carte a lui, Adulterul !
4/ 2014
mai, Crintea, te joci cu focul, pe ape tulburi si periculoase 🙂 11 minute de sex si adulter. not good! :)))
hai bre ca Adulterul il las pentru final de an ! acum am o carte suuuper : Ioan Ianolide – Intoarcere a la Hristos ! ti-o pot recomanda si tie ca m-a captivat de la prima pagina ! http://ierisiastazi.wordpress.com/2014/02/12/ioan-ianolide-2/
Prima dată cand am citit această carte, am subliniat următoarele:
„Când ne întâlnim cu cineva și ne îndrăgostim, avem impresia că întreg universul este de acord; azi am văzut că așa ceva s-a petrecut cu apusul de soare. Cu toate acestea, dacă ceva e greșit, nimic nu rămâne! Nici stârcii, nici muzica din depărtare, nici savoarea buzelor lui. Cum de poate dispărea atât de repede frumusețea care se afla acolo acum câteva minute? Viața este foarte rapidă; îi face pe oameni să treacă de la cer la infern în câteva secunde” – Paul Cohelo, „Unsprezece minute.
Conținutul nu mi se pare prea licențios (vezi Vârstele lui Lulu, de Almudena Grandes).
Într-adevăr este despre descoperirea sinelui. Mi-a plăcut mult cartea. Până să o citesc si de când am citit-o, nu mai mai citit atceva de Cohelo.
Merită citită!
Adolescenții sub 14 ani care aud că nu le este recomandată lectura vor fi cu atât mai mult interesați să o citească. Țin minte că și noi, elevii de la gimnaziu, citeam cu extaz romanele Răscoala și Ion, mai ales datorită scenelor explicite de sexualitate! 🙂
# enbata: multumesc pentru vizita si comentariu. Se vede ca si dvs. v-a placut si o sa va transmit alte recomandari din opera lui Coelho pe care le-am primit si eu : aleph, si alchimistul!
#racoltapetru: este adevarat ceea ce spuneti dvs. , dar la biblioteca poate fi pusa in aplicare aceasta restrictie. In plus nu e chiar de speriat , dar un pic mai mult decat am descoperit noi in romanele precizate de dvs.
sinceră să fiu, nu-s chiar fan coelho. e cam şablonard după părerea mea şi comercial. totuşi, recunosc că alchimistul este mai aparte între scrierile sale. şi tare aş vrea să dai un semn după ce citeşti pascal bruckner sau nabokov. 😛
# psi : multumesc pentru interactiune !epoca cere comercial 😀
nu am citit, dar o sa tin cont de aceste recomandari ale dvs.
chiar sunt curioasă care o să-ţi placă. se spune că bruckner este preferat de femei, iar nabokov de bărbaţi. amândoi scriu iubirea forţându-i limitele. de fapt cred că lolita, ecranizarea cărţii lui nabokov, cu jeremy irons în rolul tatălui sedus de propria fiică adolescentă l-ai văzut.
cât despre comercial… prefer să nu. 🙂
a fost un curent acum 5-6 ani cu Coelho, am citit pe putin 10 carti, in ordinea aparitiilor, printre care si 11 minute, dar ce sa zic, dupa 10 carti incepi sa vezi un singur fir, sa adormi, ce sa zic in liceu prinde bine, dupa aia… vrei ceva mai hardcore :))).
Dar intr-o viata, merita si o experienta de genul 😛
😀
#ieriazimaine : mersi de like, dar cred ca e pentru modul in care am vorbit despre carte si nu pentru ca am citit-o , nu-i asa ?