Din Focşani

Sângele înseamnă viață…

… atât pentru ce-l care-l are cât și pentru cel care are nevoie de sânge. Din păcate suntem foarte puțini cei care ne gândim că purtăm în vene viață și putem salva viețile unor oameni suferinzi printr-o acțiune foarte facilă : DONAREA DE SÂNGE !
Am mai scris despre DONAREA DE SÂNGE :
” Prin donarea de sânge se acordă un mare ajutor persoanelor care necesită acest lichid vital reușindu-se de multe ori salvarea nu doar a unei vieți,  ci chiar viețile a trei persoane deoarece din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți.”

Celulele roșii (hematiile) – se pot păstra 35 zile și se folosesc în special la pacienții din sălile de operații și reanimare.
Trombocitele – se pot păstra maxim 5 zile și sunt de mare ajutor bolnavilor de cancer și leucemie.
Plasma – poate fi congelată și rezistă până la un an, este folosită în principal în tratamentele accidentaților și bolnavilor cu arsuri.

Donarea de sânge este sigură și ușoară. Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infecțioase în timpul donării. Se utilizează un ac steril și de unică folosință pentru fiecare donare. Donează sânge și vei putea salva pe cineva imediat sau cel târziu în 5 zile.”

Ieri, 13.10.2014, am fost din nou la Centrul de Transfuzii și am donat sânge, iar acum a fost prima dată când mi-am făcut fotografii chiar pe scaunul de donare tocmai pentru a dovedi că nu e nimic greu și pentru a încuraja  alți potențiali donatori:

Să nu uităm beneficiile materiale ale donării de sânge, o recompensare cu bonuri valorice 7×9,35 lei suficient pentru donator să-și recupereze energia pe fondul zilei libere.

Țineți minte că pentru a salva vieți nu e nevoie să așteptăm necazul altora și să prelevăm pentru transplant diferite organe, pentru a salva vieți e suficient să donăm sânge fără să ne fie influențată negativ starea de sănătate!